Näin turvaat talosi rotiltaTanskalainen lvi-yhdistys The Association of Danish Sewer Contractors on tehnyt havainnollistavan videon siitä miten estää rottien pääsyn taloosi. Rotat ovat yksi suurimmista haasteista viemäröintijärjestelmissä. Rotat nakertavat tiensä viemäreihin, tekevät pesiä ja siten saavat myös poikueita. Viemäreissä ne ovat piilossa suojassa tekemässä tuhoa nakertamalla putkistoja. Päästessään sisälle taloihin, ne levittävät bakteereita ja tauteja.

Varma tapa pitää rotat loitolla, on käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettuja putkia, joita pitkin rotat eivät pääse kiipeämään. Käytettäessä muovi- tai betoniputkia riskinä on, että rotat nakertavat tiensä niiden läpi - on erittäin kallista vaihtaa vanha putkisto uuteen.

Pidä rotta ulkopuolella

Näillä kolmella, helpolla ohjeistuksella pidät rotat poissa kotoasi:

  • Käytä rst-putkia tai muita putkia, joita pitkin rotat eivät pääse kiipeämään; uudisrakentamisessa sekä saneerauskohteessa
  • Varmista, että kaivo ja vesilukko on valmistettu ruostumattomasta teräksestä
  • Valitse ruuvilukitteinen rst- kansi

Viemäreissä tulee aina olemaan rottia

Niin kauan kuin viemäreissä on aukkoja, niin kauan siellä on rottia. Materiaalivalinta ratkaisee miten helppoa tai miten vaikeata on rotille päästä viemäreihin ja sitä kautta rakennuksiin.

Paljonko maksaa uusia putket?

Tätä kysymystä kannattaa pohtia tarkkaan rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Putkijärjestelmän kustannukset on pieni osa koko rakennusta. Mutta, jos putket joudutaan uusimaan myöhemmin, kustannukset ovat huomattavasti korkeammat.

Kansiritilä ei ole rotille este. Rotta voi helposti nostaa yli kilonkin painon. Sen takia on tärkeää valita sellainen kansi, jota rotat eivät pysty nakertamaan, ja jota ne eivät pysty siirtämään syrjään.

Rotat ovat hyvin ketteriä ja pääsevät helposti putkia pitkin ylös nojaamalla selkä seinää vasten.

Rottaeste

Rottaeste on laite, joka on asennettu putkistoon, tai on erikseen asennettava lisälaite. Laitteen ideana on, että vesi pääsee kulkemaan rottaesteen läpi, mutta rotta ei. Tähän useimmat rottaesteet pystyvät. Mutta rottaesteet voivat aiheuttaa muita ongelmia, esim. veden virtaus vähenee, joka taas vaikuttaa putken itsepuhdistuvuusominaisuuteen.

Rottaeste saattaa myös tukkia putken.

BLÜCHERin rat stop on levennys putkessa ja sitä voidaan käyttää pystyviemäreissä. Rat stop estää rottaa nojaamasta putken seinämään ja pääsemästä ylös putkea pitkin.

 

 

BLÜCHER® Drain Design

Tutustu BLÜCHER® Drain Design -tuotevalikoimaan.

Lataa esite tästä.